Hoppa till sidans innehåll

Information


Enduro-sektionen samlar medlemmar som kör med motorcyklar i skogen.

ENDURO är ett spanskt ord som betyder uthållig. Sporten utövas under hela året och är den av motorcykelsportens grenar som i Sverige har flest utövare, från motionsåkare till yppersta elit. Sverige har sedan många år varit ett av de ledande länderna i de internationella mästerskapstävlingarna, VM/EM och Lag-VM (Six Days). Det finns många tävlingar i Sverige under hela året.

 

Enduro kan enkelt beskrivas som att köra motorcykel i terräng. Enduro skiljer sig från Motocross genom att banan är i mindre grad preparerad, ofta mycket längre och ändras oftare. Där man i Motocross kan träna in varje sväng och hopp måste man i Enduro vara beredd på överraskningar och plötsliga hinder. Underlaget kan variera från gräs, sand, grus, sten, lera osv till knepiga passager som våta partier (lera, surhål, bäckar) eller branta sandiga backar - ofta på samma bana. En crossbana är mer enahanda och oftast rejält uppkörd med lös sand eller grus och med ett antal preparerade hopp av olika typer.

 

Förenklat kan motocross uppfattas som konsten att på löst underlag få upp farten tillräckligt för att hoppa så långt som möjligt vid varje hopp. Strategin är enkel: efter varje kurva: rikta in cykeln och ge full gas! Visst kan det också gå fort under vissa passager i Enduro, men oftare gäller det att över huvud taget ta sig fram i svår terräng. Som jämförelse kan nämnas att vid tävling får banan inte vara byggd för en medelhastighet över 50km/h - och ofta går det alltså mycket långsammare. En endurotävling är typiskt också mycket längre (flera timmars körtid) än en crosstävling som är avklarad på 45-60 minuter. Enduro kräver mer av föraren i form av planering, balans, improvisation och uthållighet. Trots dessa skillnader är det många likheter mellan sporterna - en Endurobana kan mycket väl innehålla en sektion som i själva verket är en del av en crossbana. Många utövare av Enduro kör gärna på en crossbana då och då för att träna just sådana moment som är typiska för motocross, och visst kan det vara kul med mer hämningslöst gasande då och då.

 

Enduro är en sport som utövas året om. På vintern har man dubbdäck på cykeln och lite mer kläder på kroppen. Endurokörning ger en allsidig träning av hela kroppen - man står ofta upp och kör och använder ben, rygg, skuldror, mage, armar - ja till och med skrattmusklerna brukar få sitt. Det är helt enkelt väldigt kul att köra Enduro, och det är en sport man kan utöva från koltåldern (4-5 år) och uppåt. I många tävlingar är övre gränsen 65 år, men man kan naturligtvis träna så länge man vill.

Uppdaterad: 31 JAN 2011 19:56 Skribent: Mikael Loo

Postadress:
MCK Hallandia - Motorcykel och Snöskoter
Släggarpsbanan Enslöv 122
31038 Simlångsdalen

Kontakt:
Tel: +463539865
E-post: This is a mailto link...

Se all info